24 de ore in Atena

*For the English version, press HERE.

 

La mai puțin de două ore cu avionul de București, regăsim capitala Greciei care ne încântă mereu cu un aer de vacanță. Anul acesta, în ianuarie, am ales să ne bucurăm de delicatesele grecești într-o scurtă escapadă de week-end. Ca să fiu sinceră , biletele de avion ieftine pe care le-am găsit, ne-au obligat să spunem DA.

 Dacă îți dorești și tu un week-end să te relaxezi sau poate ai o escală în drum spre insulele minunate ale Greciei, aici poți să găsești un scurt itinerariu pentru 24 de ore în Atena.

DSC04736A.jpg

 

 1. Bună dimineața, somnoroșilor! Este timpul să luați micul dejun și să plecați spre primul obiectiv turistic, probabil și cel mai vizitat din Atena – Acropolele. Am ales să pun acest loc în fruntea listei pentru că turiștii sunt mai leneși în general și, în acest fel, puteți să evitați grămada de oameni care vor năvăli Acropolele în jurul orei prânzului. În plus, dacă vizitați vara, trebuie să țineți cont și de temperaturile extrem de ridicate care nu o să vă lase să vă bucurați în liniște.

Acestea fiind zise, am ajuns la casa de bilete în jurul orei 10 și, după achiziționarea biletelor de 10 Euro/persoană, eram gata de explorat.

PS: Știu că toată lumea dorește să vadă Panteonul dedicat zeiței Athena, dar vă recomand să nu ratați nici Odeonul lui Herodes Atticus, care s-a menținut foarte bine de-a lungul anilor.

IMG_3864.JPG

GOVB6246

EZRI7794.jpg

MEKA8671.jpg

FEXW9493.jpg

DSC04740A.jpg

DSC04752A.jpg

 1. Odată bifat obiectivul cel mai de preț, ne-am aventurat pe străduțele înguste și frumos colorate din Plaka. Deși zona are farmecul ei pe tot parcursul anului, trebuie să recunosc că terasele cochete din timpul verii te vor cuceri într-o clipită. Aici este cel mai potrivit loc pentru a testa delicioasa bucătărie grecească pentru că este plin de taverne tradiționale. Acesta este și motivul pentru care recomand să vă întoarceți în Plaka pentru cină.

DSC04731A.jpg

DSC046366A.jpg

DSC04766A.jpg

DSC04719A.jpg

IMG_4013.JPG

 1. După ce am străbătut la pas Plaka, ne-am îndreptat spre Monastiraki, pentru că îmi doream foarte tare să ne bucurăm de vremea absolut superbă de ianuarie (au fost in jur de 16 grade și soarele ne-a însoțit toată ziua) și să savurăm un pahar de vin cu cea mai frumoasă vedere din Atena. Pentru asta, am ales restaurantul A for Athens, situat la ultimul etaj al hotelului cu același nume. Nu cred că puteam să facem o alegere mai bună și sunt sigură că pozele o să vă convingă.

DJCM9297A.jpg

CJAD0712.jpg

IMG_3695.JPG

GERO3729.jpg

Deși nu plănuiam, ne-am simțit atât de bine aici încât am hotărât să luăm și prânzul. Restaurantul oferă destul de multe opțiuni delicioase, iar noi am optat pentru un burger de vită însoțit de cartofi copți cu bacon și cheddar și la desert pentru clătite americane savuroase cu fructe de pădure. Yummy! Prosecco-ul era rece, iar muzica a completat perfect peisajul. Ah, uitasem să vă spun partea cea mai importantă: restaurantul oferă o vedere minunată spre Acropole, motiv pentru care este extrem de aglomerat mereu. Recomand să faceți o rezervare înainte ca să vă asigurați că veți avea cea mai bună vedere.

GQOW6093.jpg

DSC04770A.jpg

PQXE5624.jpg

 1. Cu greu, ne-am hotărât să plecăm dintr-un loc atât de frumos și ne-am îndreptat spre centrul orașului, locul în care se află și hotelul nostru și probabil unul dintre cele mai aglomerate puncte ale Atenei, Syntagma Square. Valuri de turiști trec zilnic prin această piața care însă nu pot spune că m-a cucerit cu frumusețea ei. Aici găsim cunoscutul Grand Hotel Bretagne, care oferă la rândul lui un restaurant cu vedere panoramică spre Acropole, dar și Palatul Parlamentului, clădire în fața căreia are loc zilnic schimbul gărzilor, aceasta fiind una din atracțiile cele mai populare.

DSC04772A.jpg

DSC04775A.jpg

DSC04777A.jpg

 1. Pentru că este destul de târziu deja, iar în ianuarie ziua se termină în jurul 18.30, ne îndreptăm ușor spre Mount Lycabettus, cel mai potrivit loc pentru a vedea apusul în oraș. Nu o să vă mint, urcarea este puțin greoaie după o zi de explorat, dar vederea merită tot efortul.Dacă nu ești cel mai mare fan al apusurilor în jurul lumii, trebuie să știi că este și locul perfect pentru a vedea orașul de sus, inclusiv Marea Mediterană. Având în vedere că noi suntem mereu pe grabă (lucru pe care vă sfătuiesc să-l evitați), abia răsuflam când am ajuns în vârful muntelui. Cred că am reușit să urc atât de repede doar din teama de a rata apusul, știind că a doua zi, plecam spre București.

IMG_3843.JPG

HFQE4114.jpg

KKHZ6488.jpg

A.jpg

AMSA6221.jpg

DSC04643A.jpg

DSC04638A.jpg

Experiența de acolo nu trebuie să o descriu în cuvinte, pot doar să vă spun că este locul perfect să-l luați pe cel iubit în brațe și să realizați ce norocoși sunteți că vă aflați într-un loc atât de frumos. (Eh, și să faceți câteva poze pentru că un astfel de moment nu trebuie să fie ratat).

ATWX3347.jpg

DTDA6393.jpg

 1. Zis și făcut, soarele a apus, iar noaptea s-a lăsat peste oraș, așa că Atena prinde viața. Ne îndreptăm din nou spre Plaka în căutarea celei mai animate taverne pentru a lua cina. Este ușor de făcut acest lucru pentru că aproape toate restaurantele au muzică grecească live și mâncare bună, așa că aveți o alegere grea de făcut. Noi am ales Euxapis, situat între Plaka și Monastiraki și nu cred că puteam să decidem mai bine. Foarte multe opțiuni în ceea ce privește mâncarea, atât pentru iubitorii de carne și fructe de mare, cât și pentru vegetarieni. Iar muzica a fost pe sufletul nostru.

DSC04652A.jpg

DSC04687A.jpg

DSC04689A.jpg

Având în vedere că nu există salata grecească mai bună decât la ei acasă, am început cu acest preparat și cu o pastă de măsline absolut delicioasă. La felul doi, eu ales tentacule de caracatiță la grătar, iar iubitul meu o porție de miel în pergament. Tot ce pot să spun este că, la final, ne-a fost foarte greu să ne ridicăm de la masă.

DSC04679A.jpg

DSC04659A.jpg

DSC046363A.jpg

 1. Am plecat spre hotel într-un final și m-a surprins plăcut faptul că, în week-end, cel puțin, orașul este tare animat. Valuri de turiști pe străzi și voie bună. Pe drum, am hotărât să sărbătorim escapada de week-end cu încă un pahar de vin grecesc roșu, produs în Creta, dacă nu mă înșel, la Heteroclito, un băruleț care oferă o multitudine de vinuri de calitate.

IMG_3674.JPG

 1. Am încheiat seara la hotel pe terasa cu vedere panoramică spre Acropole. Mi-a plăcut foarte tare că acestea sunt luminate extrem de frumos și se văd cam din orice parte a orașului, devenind astfel un punct forte al Atenei chiar și pe timpul nopții.

IMG_3682.jpg

Acestea sunt obiectivele pe care le-am vizitat noi într-o zi, dar dacă aveți mai multe zile la dispoziție în Atena și sunteți pasionați de ruine, treceți pe listă și:

 • Muzeul Acropole
 • Muzeul Național de Arheologie
 • Agora
 • Forumul Roman
 • Templul lui Zeus Olimpianul
 • Biblioteca lui Hadrian
 • Kerameikos

 De asemenea, recomand o zi petrecută pe malul mării în Glyfada și Portul Pireus.

În ceea ce privește cazarea, așa cum v-am spus și mai sus, noi am ales un hotel la 2 minute de Syntagma Square pentru că am vrut să profităm cât mai mult de zilele petrecute în Atena și să utilizăm cât mai puțin mijloace de transport.

Vederea panoramică de pe terasa de la ultimul etaj a fost cu siguranță un plus dar, după cum veți putea observa, majoritatea hotelurilor au această opțiune.

 Mai mult, alegerea hotelului în această zonă ne-a ușurat transferul de la aeroport având în vedere că există metrou direct între cele două puncte. Biletul costă 10 Euro/persoană/sens, iar drumul durează în jur de 40 de minute. Aveți, de asemenea, posibilitatea să luați un autobuz până la Syntagma Square (X95), biletul fiind mai ieftin (6 Euro/persoană/sens), dar puțin mai de durată.

Mai multe detalii despre orarul autobuzelor AICI.

FQJD9524.jpg

Din București, este acum foarte ușor să ajungeți la Atena, zborul fiind scurt și foarte ieftin dacă vânați din timp ofertele de la Ryan Air. Din când în când, Tarom oferă de asemenea prețuri foarte bune pentru o companie de linie.

Sper că v-a plăcut scurta plimbare din Atena și aștept opiniile și recomandările voastre!

 

Pe data viitoare,

Blonde around the World 

AQFT3988.jpg

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s